Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”

Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” (în continuare – CSI) este parte componentă a Facultăţii de Istorie și Filosofie și își desfășoară activitatea sub egida Universității de Stat din Moldova, Universității din Oradea (unde funcționează un centru similar) și a Academiei Române în baza Regulamentului de funcționare a Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”. În structura sa includ cadre didactice universitare, doctori, doctoranzi și masteranzi cu preocupări științifice în domeniile de activitate ale Centrului, precum și angajați de la diferite structuri de cercetare.

Baza CSI îl constitue cadrele didactico-științifice angajate în proiectul Patrimoniul academic universitar din RSS Moldovenească: investigarea și valorificarea bunelor practici. 20.80009.1606.11. Proiect de cercetare și inovare din cadrul Programului de Stat. Perioada de derulare 2020-2023, Prioritatea strategică IV. Provocări societale. Coordonator de proiect Liliana Rotaru (10 persoane).

Misiunea Centrului de Studii Interdisciplinare este coordonarea, obținerea, sistematizarea și aplicarea în procesul de studii a noilor cunoștințe despre geneza și evoluția procesului istoric din spațiul românesc din Evul mediu până în prezent.

Ca parte integrantă a structurii Universității, Centrul de Studii Interdisciplinare (CSI) „Silviu Dragomir” este un factor care influențează pozitiv calitatea pregătirii studenților și, având în vedere acest lucru, scopul acestei unități structurale este și de a crea condiții pentru îmbunătățirea pregătirii studenților. În vederea realizării acestui scop în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare (CSI) „Silviu Dragomir” activează Seminarul Științific Studențesc „Mitropolit Varlaam”.

Direcțiile prioritare de cercetare științifică în cadrul CSI sunt următoarele:

  • Constituirea statelor românești independente în Evul mediu
  • Țările române în sistemul relațiilor internaționale
  • Viața spirituală în țările române și studii ecleziastice
  • Geografie istorică
  • Demografie istorică
  • Cercetarea problemelor învăţământului superior din Republica Moldova
  • Investigarea problemelor ce țin de cercetările științifice în mediul universitar
  • Cercetarea problemelor ce țin de activitatea marilor personalități (domni, slujitori ai cultului, savanți etc.) a istoriei noastre