Scurt istoric al Departamentului de Filosofie și Antropologie
Istoria actualului Departament Filosofie și Antropologie a Universității de Stat din Moldova începe în anul 1949, atunci când, la câțiva ani de la constituirea Universității de Stat (1946), este fondată Catedra de Filosofie. Până la constituirea în anul 1990 a Secției de Filosofie în cadrul Facultății de Istorie a USM, Catedra de Filosofie a activat în calitate de catedră universitară. Direcțiile prioritare de cercetare vizau epistemologia și metodologia cercetării științifice, modelele dialectice de interpretare, problemele progresului tehnico-științific și cele ale valorilor social-umane.
Anul 1994 este importamt pentru istoria departamentului: prin ordinul rectorului Gh. Rusnac, din 5 aprilie 1994, a fost înființată Facultatea de Filosofie și Psihologie. Decanul noii facultăţi a fost desemnat doctorul habilitat în filosofie, profesor universitar Pavel Vizir. În componența noii facultăți universitare au fost incluse: Catedra de Filosofie, Catedra de Psihologie și Catedra de Științe Socio-Umane. Astfel constituită, facultatea oferea pregătire academică la specialitățile: Filosofie, Psihologie și Sociologie.
În noua sa postură, Catedra de Filosofie a avut ca misiune prioritară dezvoltarea specialității de Filosofie, elaborând și implementând programe academice de licență, master și doctorat. Totodată, începând cu anii 90 ai sec. XX, Catedra de Filosofie începe valorificarea unor noi direcţii de cercetare în Istoria Filosofiei, Filosofia şi Metodologiea ştiinţei, Filosofia socială și politică, Filosofia istoriei, Filosofia culturii, Filosofiei limbajului și comunicării.
În 2001, Catedra de Filosofie, condusă de doctorul habilitat în filosofie, profesorul universitar Vasile Ţapoc, devine parte a unei noi facultăţi de ştiinţe socio-umane create în cadrul Universităţii de Stat din Moldova – Facultatea de Asistența Socială, Sociologie și Filosofie, Începând cu anul 2004, Catedra de Filozofie, condusă de doctorul habilitat în filosofie, profesorul universitar Eudochia Saharneanu, dezvoltă şi implementează o nouă specialitate universitară – Antropologia – iar noua direcție de cercetare – Dezbateri contemporane în antropologie – vine să completeze direcțiile de cercetare ale catedrei în domeniile filosofiei. În 2007, în acord cu noile obiective şi misiuni academice asumate, Catedra de Filosofie este redenumită în Catedra de Filosofie și Antropologie.
În 2008, în urma restructurării facultăților și catedrelor, Catedra de Filosofie și Antropologie este transferată în cadrul Facultății de Istorie, redenumită, la rândul ei, în Facultatea de Istorie și Filosofie.
În 2013, în procesul reformării și reorganizări a Universitărții de Stat din Moldova, Catedra de Filosofie și Antropologie (își modifică titlul) este redenumită în Departament de Filosofie și Antropologie.
Din momentul înfiinţării, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, a specialităţii de Filosofie (1994), Catedra de Filosofie, actualmente Departamentul de Filosofie şi Antropologie, a activat sub conducerea doctorului habilitat în filosofie, profesorului universitar Pavel Vizir (1987-1997), doctorului habilitat în filosofie, profesorului universitar Eudochia Saharneanu (1997-1998), doctorului habilitat în filosofie, profesorului universitar Vasile Țapoc (1998-2004), doctorului habilitat în filosofie, profesorului universitar Eudochia Saharneanu (2004 – 2019), doctorului în filosofie, conferenţiar universitar Dumitru Dodul (2019 – prezent).
Misiunea Departamentului Filosofie și Antropologie
Misiunea primară a Departamentului Filosofie și Antropologie constă în crearea unui mediu al excelenței academice prin conjugarea activității didactice de transmitere a cunoașterii și a activității de cercetare în domeniile fundamentale și aplicative ale filosofiei și antropologiei.
Departamentul Filosofie și Antropologie contribuie la realizarea misiunii de bază a Facultății de Istorie și Filosofie și a misiunii generale a Universității de Stat din Moldova prin programele sale educaționale și proiectele de cercetare menite să ofere o formare academică calitativă a studenților în domeniile filosofiei și antropologiei; să acorde cursuri care să servească necesităților altor departamente universitare; să elaborareze și să implimenteze proiecte de cercetare cu impact social; să ofere servicii de expertiză și consultanță instituțiilor și organizațiilor publice.
Departamentul Filosofie și Antropologie își concepe misiune academică pe baza rolului social și pedagogic specific pe care și-l recunoaște și asumă în contextul realităților locale, regionale și globale: să contribuie în mod decisiv la crearea unei societăți mature formate din persoane deprinse cu exercițiul gândirii critice și a analizei conceptuale, capabile să reflecteze cu privire la problemele fundamentale ale existenței și condiției umane, dotate cu înțelegerea diversității culturale și a importanței relativismului cultural și lingvistic pentru o viață împlinită în cadrul unei societăți culturale diverse.