Unirea Basarabiei cu România – însemnătate și simbol, după 107 ani
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
➡️Astăzi, 27 martie 2025– Universitatea de Stat din Moldova (USM) a avut onoarea de a găzdui astăzi prelegerea publică susținută de prof. univ., dr. hab. Sorin SIPOȘ, cadru didactic universitar la Universitatea Oradea, cu titlul „Anul 1918 în istoria românilor – considerații asupra Unirii Transilvaniei cu Regatul României”. 
Evenimentul a avut loc în Aula „Regina Maria” a USM și a reunit un public numeros, format din elevi, studenți, cadre didactice și istorici, toți atrași de tematica deosebit de relevantă abordată de distinsul profesor.💭
Activitatea a fost deschisă de mesajul Rectorului al USM, dr., conf.univ., Igor Șarov, menționând importanța acestui fapt istoric, dar și importanța colaborărilor cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Universitatea din Oradea cu Universitatea de Stat din Moldova.
În cadrul prelegerii sale, prof. univ. Sorin SIPOȘ a oferit o analiză detaliată a evenimentelor istorice din Anul 1918, un an simbolic pentru națiunea română, în care s-a concretizat Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Tema prelegerii a fost aprofundată din perspective istorice, politice și sociale, fiind subliniate atât contextul intern și internațional, cât și cauzele, factorii determinanți care au făcut posibil acest moment din istoria românilor.
De asemenea, profesorul a pus accent pe importanța simbolică și istorică a Unirii, evidențiind cum acest Act a influențat consolidarea statului român modern și a unității naționale, aducând în discuție cele 2 extreme românești – Transilvania și Basarabia.
„Vă mulțumesc că am putut aduce la Chișinău un crâmpei despre unirea României din partea de Est și Vest. Este o mare satisfacție să pot împărtăși cu publicul cercetările și perspectivele asupra unui moment definitoriu din istoria românilor. A fost o acțiune extraordinară în istoria națiunii românești.” a afirmat prof. univ., dr. hab. Sorin SIPOȘ la încheierea prelegerii.🤝
➡️Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova