Ancheta Centrului de Cercetare a USM

Denumirea Centrului – Centrul de cercetări calitative în Antropologie

Data înființării – 2008

Domeniul de cercetare – Antropologie

Statutul Centrului (se atașează la mesajul de raspuns) – centru de cercetări

Responsabilul de Centru – Saharneanu Eudochia, dr. hab., prof. univ.

Echipa (numele, prenumele, titlul științific și indicarea instituției de bază de angajare în cazul celor extra USM):

  • Saharneanu Eudochia, dr. hab., prof. univ.
  • Barcari Dina, asist. univ.
  • Dodul Dumitru, dr., conf. univ.
  • Bogatu Eugenia, dr., conf. univ.
  • Mărgărint Tatiana, asist. univ.
  • Lupușor Alexandru, asist. univ.
  • Scutelnic Sorin, asist. univ.

Cele mai importante proiecte realizate/in realizare (minim 5, denumirea, perioada de realizare)

  1. Proiectul „Schimbul de cunoștințe și culturi academice în  studii umanistice: Europa și Regiunea Mării Negre”, în secolele XVIII-XXI, începutul proiectului 01.01.2017 (Horizont 2020)
  1. Tabuuri şi rituri de trecere prezente în penitenciarul pentru minori – Goian, realizat de către Centru de Cercetări Calitative în Antropologie în parteneriat cu DIP din Moldova cu susţinerea NORLAM (2014)
  1. Proiectul Violența asupra femeii și crima comisă. Cazul femeilor din penitenciarul de la Rusca. Studiu antropologic, realizat de către Centru de Cercetări Calitative în Antropologie în parteneriat cu DIP din Moldova cu susţinerea NORLAM (2016).
  1. Sănătatea reproducerii în comunităţile rrome, realizat pentru UNFPA, Moldova, 2009.
  2. Violenţa domestică în comunităţile rrome, realizat pentru UNFPA, Moldova, 2009.
  1. Exploring Emotional Intelligence Dimension in Children Peer Violence:  Children and Schools, realizat pentru UNICEF Moldova 2008
  1. “Comparative research on Children Violence in Transnistria and Moldova”, realizat pentru UNCEF Moldova, cu suportul SIDA (Sweidish International development Cooperation Agency) Suedia, 2008.
  1. Colectarea istoriilor vieţii în Sudul Moldovei. Memorie şi mentalitate, realizată cu suportul Ministerului Educaţiei a Republicii Moldova, 2006.
  2. “Moldovan children in Migration network. The dimension of Emotional Intelligence of the children left home by migrating parents”, realizat pentru UNICEF Moldova, 2007.

Alte informații relevante (la decizia Responsabilului de Centru)

Centrul propune servicii antropologice pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru guvern şi pentru organizaţiile interesate de problemele sociale şi culturale  cu care se confruntă Republica Moldova

Misiunea Centrului este de a avansa înţelegerea cauzelor şi consecinţelor şi efectul schimbărilor sociale şi culturale  asupra dezvoltarii societăţii.

Prin cercetare antropologică, Centrul  influenţează discuţiile şi formarea de politici, precum şi comportamentul şi opiniile persoanelor şi organizaţiilor din Republica Moldova.

Pe lîngă cercetările calitative şi cantitative realizate, Centrul realizează conservarea pe termen lung  a sondajelor şi  datelor antropologice, în vederea reutilizării acestora în cercetările comparative pe ani.

Trăsătură distinctă a Centrului este implicarea activă a studenţilor în realizarea cercetărilor, diseminarea rezultatelor şi participarea lor la programele de instruire, contribuind şi la educarea unei generaţii de cercetători, care sunt capabili să aplice metodologiile de realizare a unui studiu în domenii complexe şi deschide oportunitatea participării directe a tinerilor în problemele comunităţii şi îi pregăteşte pentru găsirea de soluţii reale pentru  problemele Republicii Moldova. Implicarea studenţilor are loc prin sistemul de monitoring şi tutoriat al experţilor. De obicei, studenţi sunt implicaţi în realizarea inteviurilor sau sondajelor. Uneori studenţii participă şi la interpretarea datelor, sub stricta monitorizare a tutorelui responsabil.

Din acest motiv, intervievatorii sunt studenţii specialităţii Antropologie din anul II şi III Licenţă,  şi studenţii de la programul de masterat Antropologie Aplicată, formaţi în metodologia cercetării sociale şi în tehnici de comunicare cu diferite target-uri. Studenţii au formate competenţe de comunicare interculturală, precum şi setul necesar de cunoştinţe pentru a realize interviuri de calitate. Suplimentar, studenţii sunt instruiţi de către experţi în funcţie de specificul cercetării prin organizarea de workshopuri şi traininguri specializate.

În acest scop, Centrul:

  • Realizează studii şi cercetări la comanda organizaţiilor, instituţiilor sau persoanelor interesate
  • Dobândeşte şi păstrează datele de cercetare calitativă
  • Oferi acces liber la aceste date, în cazul cercetărilor realizate din propria iniţiativă
  • Promovează utilizarea eficientă a datelor
  • Încurajează şi facilitează schimbul de studii realizate şi discuţiile între oamenii de ştiinţă proveniţi din toate disciplinele, precum şi între cercetători şi factorii de decizie politică
  • Propune sesiuni de formare în utilizarea instrumentelor, metodelor şi disciplinelor care abordează probleme antropologice
  • Informează factorii de decizie politică şi mass-media cu privire la rezultatele cercetărilor de interes şi pune în evidenţă noi probleme sociale care merită dezbatere şi de cercetare.

Maps

Contacts

Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved