„EXPEDIŢIILE MEMORIEI”: O INCURSIUNE ÎN ISTORIE

Categorii:Mass-media

Cu suportul acordat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în primăvara anului 2013, a fost lansat proiectul „Expedițiile Memoriei” de către istoricul Octavian Țâcu, pe atunci ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului din Republica Moldova. Având drept scop implicarea activă în studierea parcursului nostru istoric și identificarea principalelor repere ale identității pe baza memoriei deportărilor din anii 1941 și 1949, respectivul proiect este destinat în principal tinerilor. În acest context în perioada 20 septembrie – 1 octombrie 2017, un grup de expediționari s-au deplasat în locațiile deportărilor staliniste și anume, în ținutul Krasnoiarsk și regiunea Irkutsk din Federația Rusă.

Interesul pentru aceste puncte geografice se explică prin faptul că ele au fost locul principalelor valuri de deportări, dovadă fiind atestarea reminiscențelor prezenței românești în zonă. În argumentarea acestui fapt, sunt chiar localitățile care au fost întemeiate și ridicate de către basarabenii deportați acolo sau localitățile care înregistrau o prezență românească foarte mare. Drept exemplu în această direcție, ar fi satul Sosnovka a cărui mediu social și instituții administrative (construite de moldoveni) sunt viabile și active până în prezent și nu în ultimul rând, surpriza expediției – satul Moldovanka, care deși era cunoscut că ar fi existat, nu a fost cercetat de nimeni până în prezent.

În cadrul acestei deplăsări au participat studenți și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, jurnalişti de la postul de televiziune „TV Moldova 1”,  TVR Iași și TV8.

Timp de douăsprezece zile s-au realizat o serie de investigații de arhivă și teren, întâlniri cu membrii diasporei basarabene stabilită în aceaste regiuni, dar și, întrevederi cu studenți, profesori și cercetători din cadrul Universității Federale din Siberia.

Gazda proiectului „Expedițiile Memoriei” din acest an, în Krasnoiarsk, a fost Asociația Național-Culturală a moldovenilor „Baștina”, condusă de Dumitru Palea, originar din Vadul lui Isac (Cahul). Prezența comunităților de basarabeni în aceste ținuturi este atestată printr-un număr considerabil de persoane. Spiritul de solidaritate și ajutor reciproc, limba și obiceiurile comune îi definesc ca fiind foarte uniți între ei. Expresie acestui fapt este organizarea an de an a festivalului „Mărțisor”, sărbătoare care, lansată în anul 2005 în diferite orașe ale Rusiei, reușește să adune un număr foarte impunător de oameni.

Amintim că, în acest an, proiectul „Expedițiile Memoriei” se află la a patra ediție și, pe baza anchetelor, interviurilor, înregistrărilor foto și video realizate, se va lansa spre sfârșitul lunii decembrie, precum în cadrul expedițiilor precedente, un produs documentar ca rezultat al investigațiilor făcute de expediționari.

 

Maria Buțcu, an. II, Master

Foto: Lucia Tăut

One Response to „EXPEDIŢIILE MEMORIEI”: O INCURSIUNE ÎN ISTORIE

  1. Răspunde „Expedițiile Memoriei” pe urmele deportaților în ținutul Krasnoiarsk și regiunea Irkutsk » » Newsmoldova.info says:

    [...] cadrul acestei deplăsări au participat studenți și profesori de la Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Istorie a Academiei de Ştiinţe, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion [...]