Joi, 27 mai 2021, Universitatea din București, Universitatea de Stat din Moldova și Muzeul Național de Istorie a României organizează Conferința „Educație, Cultură și Patrimoniu în spațiul cultural românesc”.

Evenimentul, care se va desfășura exclusiv online pe parcursul întregii zile anunțate, este organizat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS România, ICOMOS Moldova și ‪Muzeul Național de Istorie a Moldovei și cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

Conferința va include trei paneluri, cu durate cuprinse între o oră și o oră și jumătate, care vor aborda o serie de tematici complexe privind educația, cultura și patrimoniul în spațiul cultural românesc. Astfel, primul panel, moderat de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (UB) și de conf. univ. dr. Sergiu Matveev (USM), se intitulează „Educație și cultură în spațiul cultural românesc”, al doilea panel, care îi va avea ca moderatori pe dr. Irina Iamandescu (INP/ ICOMOS România) și pe Sergius Ciocanu (ICOMOS Moldova), vizează „Educația pentru patrimoniu”, în timp ce al treilea panel, moderat de conf. univ. dr. Ștefan Balici (INP) și de prof. dr. hab. Gheorghe Postică va aborda teme privind „Formarea specialiștilor”. Totodată, evenimentul va include o sesiune de concluzii, moderată de Ernest Oberländer-Târnoveanu (MNIR) și de Eugen Sava (MNIM).

În deschiderea evenimentului, vor lua cuvântul reprezentanți ai autorităților de stat din Romania și din Republica Moldova, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, cercetător și director general al Muzeului Național de Istorie a României, conf. univ. dr. Ștefan Balici, director general al Institutului Național al Patrimoniului, precum și conf. dr. arh. Sergiu Nistor, președinte al ICOMOS România.

Bucurându-se de prezența notabilă a unor specialiști recunoscuți din instituțiile organizatoare și partenere, conferința se va axa pe rolurile esențiale pe care învățământul universitar și cultura, sub diversele ei forme, le au în societate și va discuta în detaliu tematici vizând protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.

Cele trei paneluri anunțate vor fi completate cu două prezentări video realizate de Institutul Național al Patrimoniului – Direcția Patrimoniu Digital, care vor rula în paralel cu sesiunile, și anume: Pixels for Heritage. Metode aplicate pentru integrarea datelor fotogrammetrice rezultate din scanarea patrimoniului mobil și construit și Cercetări folclorice și dialectologice recuperate: salvarea arhivelor științifice periclitate din Chișinău.

Programul integral al conferinței „Educație, cultură și patrimoniu în spațiul cultural românesc” poate fi accesat aici, iar conferința va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a Universității din București.

Published joi, 20 mai 2021

Adresa

Contacte

Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2024 © All Rights Reserved